Zvijezde – tvornice života

telescopeJeste li primjetili kako ljudi rijetko gledaju nebo, osim da bi provjerili kakvo je vrijeme? Meni osobno takvo je uzbuđenje pogledati gore i vidjeti tisuće žaruljica zaljepljenih na crnilo. Neke su veće, neke manje, neke svjetle jače, neke slabije, neke imaju plavkasti odsjaj, neke žućkasti, bjelkasti, neke kao da trepere! Zašto je to tako? Kakve sve zvijezde postoje?

Sjaj zvijezde ovisi o njezinoj površinskoj temperaturi, pa sukladno tome imamo podjelu na one crvene, žute, plave pa sve do bijelih, s naznakom da su crvene „najhladnije“, a plave i bijele „najtoplije“. Dodjeljena su im slova kako bi se klasificirala po skupinama, pa tako imamo slijedeću tablicu:

Također, dodatna podjela obuhvaća brojke od 0-9 koje su dodjeljene određenom slovu.

yell.dwarfNaše Sunce spada u klasu G2 zvijezda, tj žuti patuljak. Takva vrsta zvijezda je najčešća u našoj galaksiji – Mliječnoj stazi. Objasniti ćemo faze života našeg Sunca, a time i ujedno neke od kategorija zvijezda. Kao što smo spomenuli, Sunce je žuti patuljak. Kao i svaka zvijezda energiju dobiva nuklearnim reakcijama u dubljim slojevima, te nuklearnom fuzijom elemenata tj njihovih jezgara, prilikom čega se stvaraju novi elementi. Takvom reakcijom se dobiva velika količina energije. Sunce se sastoji od cca 71% vodika, 27% helija, a samo oko 2% svi ostali prisutni elementi (kisik, ugljik, magnezij, željezo, silikon, dušik).

crveni divZa kojih 5 milijardi godina Sunce će potrošiti zalihe vodika, te će glavni izvor energije postati helij. Fuzija će se i dalje događati, ali sa težim elementima u Suncu, pa će se sukladno tome proizvoditi i manje energije. A onda će se vanjski slojevi naše zvijezde napuhnuti u slijedeću fazu crvenog diva. Sunce će toliko narasti da će se Merkur, Venera, Zemlja, a možda i Mars naći unutar njega, tj prestati će postojati.

bijeli patuljakKada zvijezda prestane biti aktivna odbaciti će svoje vanjske slojeve, smedji patuljak te će postati objekt malog volumena ali velike gustoće, takozvani bijeli patuljak. Postepeno će se hladiti i sa vremenom nastati teško zamjetljiv smeđi patuljak. Dostojanstvena i tiha smrt. Sunce koje nas grije, daje nam svjetlost, daje nam život, jednoga će dana ugasiti svoju žaruljicu na noćnom nebu.

plavi divNo postoje i one malo drugačije žaruljice, one koje svoje živote provode „glasno“ i sjajno. To su divovi, najčešće bijele ili plave boje. Zvijezde koje su od našeg Sunca veće i do nekoliko desetaka puta. Temperature su im nezamislivo visoke, a sjaj daleko veći od „običnih“ zvijezda. Stoga troše znatno veče količine energije, te im je životni vijek i kraći. Ali njihova smrt nije nimalo tiha i samozatajna. To je pravi spektakl!

Zvijezde koje su nekoliko puta masivnije od Sunca će eksplodirati, i pružiti nam izuzetno SJAJNO iskustvo, eksplozija koja se naziva nova (novae) zvijezda. Naziv je dobila po astronomima kojima se činilo da se na nebu stvorila potpuno nova zvijezda koja do sada nije bila vidljiva.

Ali one doista ogromne zvijezde umiru na još nevjerojatniji način. Kada dođu do kraja svog aktivnog života, kada potroše svo gorivo koje ih je pokretalo, njihova jezgra postane nestabilna te se urušava pod vlastitom težinom, i… eksplodira! To se naziva supernova. Eksplozija toliko jaka da svojim sjajem nadmaši sjaj cijele galaksije!

neutronZvijezda je odbacila velik dio svoje mase, no ostaje ono što se naziva Pulsarneutronska zvijezda. Zvijezda vrlo malog volumena, svega desetak kilometara u promjeru, no mase toliko velike da bi jedna čajna žličica takve zvijezde težila nekoliko milijardi tona. Vrsta neutronskih zvijezda – pulsar se nekoliko tisuća puta u sekundi okrene oko svoje osi, emitirajući pritom vrlo brze bljeskove radio valova. Naziva ih se i svemirskim svjetionicima.

crna rupaPonekad nakon eksplozije supernove ostaje masa zvijezde toliko velika da se jezgra neutrona uruši u sebe, gravitacija toliko jaka da joj niti svjetlost ne može pobjeći – pogodili ste – crna rupa! Objekt malenog volumena, ali toliko snažan da proguta sve što mu se približi dovoljno.

Zvijezde „žive“ u galaksijama koje mogu biti veće ili manje, a mogu brojiti i do nekoliko stotina milijardi zvijezda. Nama najbliža žaruljica je Proxima Centauri udaljena 4.2 svjetlosnih godina. Povjesno, najznačanije zvijezde su grupirane u sazvježđa, pa tako jedno od najpoznatijih je Orion koji izgleda kao čovjek sa pojasom oko struka, Lav koji ocrtava izgled lava, Škorpion itd. U astronomiji pak sazvježđe označava predio neba koji sadrži sve zvijezde i nebeske objekte u tom predjelu.

Oko zvijezda se stvaraju planeti, a planeti mogu imati život. Stoga zamislite koliko planeta kruži oko našeg Sunca, a tada pogledajte nebo. Koliko zvijezda ima gore, i koliko planeta, a to što vidite je samo naša galaksija. Možda baš gledate u pravcu gdje netko, sa neke druge zvijezde, točno poput vas zamišlja život još negdje u Svemiru

Galaxy

Komentari

  1. Dzo8964 kaže

    Moj životni san jos od kad sam bio malo djete je da jednog dana eksplodiram kao supernova..:D..hehe..jelde, neobican san??;D

  2. admin kaže

    Pa meni su supernove uvijek bile fascinantne. Al nisam željela eksplodirati poput njih, hehehe. Al kod tebe je sve nekako drugačije -na pozitivan način, tako da me ne čudi tvoja želja :-). Ako išta, samo mi potvrđuje kolko si fora…

  3. Dzo8648 kaže

    hehehe….dok su svi moji tadasnji vrsnjaci sanjali da imaju brdo novca, igracaka i da postanu neke vazne osobe ja sam samo zelio da eksplodiram ko supernova i nista drugo…hehe…tako odprilike zamisljam kraj postojanja moje duse jer nezelim da mi dusa bude besmrtna zato sto to za mene nema smisla…nezelim zauvjek biti neprimjetan i nezelim se zauvjek vrtjeti u tvorcevu Velikom planu niti icijem drugom..:D…zato, kad mi dusa jednog dana nakupi dovoljno energije, ima da tvorcu prosvijelim mozak prije nego sto zauvjek netanem…hehe..;)

Komentiraj

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.