Crne rupe

Blackhole

I šećeš tako jednog dana Svemirom, ideš svojim poslom, kad odjednom osjećaš pritisak, kao neki lagani magnet kako te privlači. Odjednom, više se ne možeš kretati u smjeru u kojem si išao, nešto te vuče unatrag. Okreneš se, ničega nema. Pokušavaš i dalje ići svojim putem, ali ne možeš. Odjednom, rubovi tvog kaputa se povlače unatrag kao plašt na junaku koji leti. Ali razlika je u tome, što plašt bježi s tebe… konac po konac se odmotava i odvlači u nepoznato. A onda, iznenada, počinješ vidjeti čudovište koje te želi za večeru! Vidiš konce tvog plašta kako upadaju u majušnu crnu rupu! A te konce slijede preostali dijelovi kaputa, zajedno sa cijelim tvojim tijelom!

Tako nekako bi izgledao susret nekoga od nas i crne rupe u svemiru, kada bi to uopće bilo moguće dočarati, uzevši u obzir da ova crna rupa o kojoj sam ja pričala bi vjerojatno bila tako malena da ju uopće nebi niti vidjeli golim okom. A bila bi dovoljno snažna da vas cijele uvuče u sebe.

Ali možda je bolje da se prebacim na terminologiju koja je više vezana za crne rupe a to su zvijezde i svemir sam po sebi, mada i mi kao dio svemira spadamo u to. Al da ne filozofiram previše… slijedi priča o nastanku i životu ovih veličanstvenih ali zastrašujućih objekata.

Masivna zvijezda na umoru! Potrošila je svoje gorivo, većinom hidrogen koji ju je hranio cijeli njezin život. Dok se hladi, nekad ogroman div od zvijezde, tako masivna,  sada se skupila u sićušnu lopticu. Urušava se sama u sebe i…. eksplodira! To se zove SUPERNOVA! Eksplozija tako jaka da svojom svjetlošću zasjeni cijele galaksije! No, poneke zvijezde su toliko masivne, stotine puta veće od našeg Sunca, tisuću puta svijetlije,  da ne samo da eksplodiraju nego se njihovi vanjski slojevi ispuhuju u svemir, a jezgra se urušava u sebe. Milijoni i milijoni tona zvijezdane tvari skuplja se sve više dok se cijela zvijezda ne skupi u jednu mikroskopsku točku. I odjednom… svjedoci smo rođenja crne rupe! A kada crna rupa nastane ona nikad ne umire.

Crne rupe su crne. Ali čak i njih se može otkriti. A najlakši način je – dok se hrani! Crna rupa je zapravo podivljala gravitacija. Gravitacija tako jaka da iako je sama crna rupa mala guta čitave zvijezde! Ništa joj nemože pobjeći! Čak ni svjetlost. To je sila poput tornada, kojeg ne vidite dok ne počne usisavati u sebe materiju i zrak. Tada počinjete vidjeti vrtlog.

black-hole-625x450

Kada se zvijezda previše približi crnoj rupi biva uhvačena u njezin smrtonosni zagrljaj. Plin iz zvijezde okreće se oko rupe stvarajući supervrući disk zvijezdane tvari promjera stotine tisuća kilometara. Taj ples traje milijunima godina

Zanimljivo je to što je otkriveno da u središtu svake galaksije postoji super-masivna crna rupa. Iako zvuči užasno, vjeruje se da su upravo te masivne crne rupe nekako odgovorne za stvaranje galaksija.

Jedna takva nedavno je otkrivena  u srcu udaljene galaksije. Smatra se da je stara oko 12.7 bilijuna godina, što bi značilo da je nastala samo bilijun godina nakon stvaranja svemira. Ono što zbunjuje znanstvenike je kako je uspjela narasti tako velika u tako kratkom roku od Velikog Praska. Takozvano „mračno doba“ – kako ga znanstvenici nazivaju – traje od početka Velikog Praska koji je nastao prije od prilike 13.7 bilijuna godina, pa do kojih bilijun godina nakon toga kada su se počele formirati prve zvijezde, crne rupe, galaksije itd. Ova crna rupa o kojoj pričamo je tako velika da u nju stane oko 1000 naših Solarnih sustava, i teži koliko i sve zvijezde u našoj Mliječnoj stazi. To je teško i zamisliti!

Tko zna koliko takvih ima u čitavom svemiru, i hoće li nas jednog dana jedna takva, a mozda i ona manja potpuno uništiti. Iako su veće šanse da nas prije toga pogodi asteroid, ili da se naše Sunce istroši.  Ali to je već druga priča…

Iako su me crne rupe isprva užasno plašile sada me fasciniraju. Nešto tako moćno, tako jako da trenutno neznamo za niti jednu jaču silu u Svemiru. Doslovno rupa bez dna. Ili se barem tako vjeruje. Ali ako smijem malo o svojim teorijama… Po mom vjerovanju i crna rupa mora imati kraj. To što uvuče u sebe mora nekuda izaći. Sama logika nalaže tako. Možda su crne rupe prolaz u druge dimenzije. Jednostavno vrata u drugi svijet. A možda su crvotočine ili neki prečac do nekog drugog kraja svemira. Zvuči kao znanstvena fantastika. Ali i sami Einstein je rekao da je tkivo svemira savitljivo i sastoji se od prostor-vremena. I kada se to tkivo savine na određeni način moguće je napraviti kraticu od udaljenosti A do udaljenosti B. To se može postići crvotočinama. Iako su njega crne rupe zbunjivale, i prema njemu one nebi smjele postojati, tko kaže da upravo one nisu taj tunel prostor-vremena?  Tko kaže da postoje samo 3 dimenzije samo zato što ih mi toliko vidimo? Ako nešto ne vidimo ne znači da nije ovdje. A tada zakoni fizike koje poznajemo jednostavno prestaju vrijediti.

Vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti otkriti način putovanja kroz vrijeme i prostor, i da će biti puno jednostavnije nego što smo mislili…

Think outside the box…

blackhole2

Komentari

 1. tinax kaže

  znanstvenici su rekli da kada bi čovjek dospio unutra da bi se smanjivao tako dugo dok se nebi pretvorio u sitnu točkicu. i da nikada nebi mogli doci do sredista crne rupe… zanimljivo… ali to je samo teorija… šta vi mislite o tome?

 2. stella kaže

  zanimljivo,jako zanimljivo… ali ja ne bih u crnu rupu,hvala!

 3. Netocno….Kad bi te crna rupa pocela uvlacit u sebe,zbog prevelike gravitacije bi nasto proces koji ja zovem spagetatizacija tj. prevelika gravitacija bi te razvukla na na stotitne kilometara dok se nebi raspo u cestice, zatim te cestice bi se takodjer razvukle i raspale, od tebe bi na kraju ostala samo energija koja bi se pretvorila u nistavilo…

 4. Munir kaže

  jao kako glupe komentare ostavljate jao strahota crna rupa nije nista drugo nego rupoa samo joj ime govori a nastale je u vremenu i prostoru to jest tezina zvijede koja je bila u vremenu i prostoru ogromna mislim u kilometrima na milione hillada naravno al nebitno to se podrazumjeva iu ona se krece svemirom normalno ona svojom velicinom i tezinom veoma malo utice na prostor i vrijeme oko sebe tek toliko da se njenom dolinom krecu planete mislim nemogu pbjeci od nje jer su pale u zamku ali ta zamka je plitka i tako se odrzava stabilno stanje bez katastrofa ali kada ta ista zvijezda koja je ogromna urusi se u samu sebe pa se sabije u puno puno puno puno manju zvijezdu ili kako to vec nazivaju ali je ona opet iste tezine e tek tada nastaju problemi vise nije mali problem za prostor i vrijeme i ona propada u prostor i vrijeme praveci rupu u prostoru i vremenu npr stavite kliker u maramu i skontat ce te sta govorim a ono sto se oko te rupe krece normalno da ce zavrsiti u toj rupi kao i ja kad padnem u rupu

 5. jos sam srednjoskolac i mozda nisam kompetentna da nesto komentarisem, ali su nam u skoli spominjali da postoje cestice (neutrini) koji su u stanju da prođe kroz crnu rupu i da su naucnici pomocu nih i izmjerili gustocu neke crne rupe. mislite li da je to moguce??

 6. astronom kaže

  BAŠ-Kako glupi komentari cak i od tebe koji to govoriš.
  EVO POMOĆI ĆU VAM.
  Crne rupe su zvejzde koje toliko jako zakrivljuju prosotvrjeme da ni svjetlost ne može pobjeću(ima toliko jaku gravitaciju da svjetlost ne može pobjeći)
  Istina je da te crna rupa razvuće i unutar nje je tliki pritisak da te zgromi.

 7. astronom kaže

  Da ,što se tiće neutrina oni se klreću brže od svjetlosti pa najvjerovatnije mogu pobjeći ali možda i ne….

 8. Običan ing kaže

  Pitanje za Astronoma, Odkad ima nešto što se brže kreće od svetlosti

 9. Astrofreak kaže

  Navodno postoje estice koje su brže od svjetlosti tojoš nije potvrđeno od samog vrha fizičara, ali navodno da su ju čak uspjeli proizvesti u Cern-u sa LHC (large hadron collider-om) Što stavlja našu kompletnu fiziku na nulu jer se svodi na to je brzina svjetlosti maximum svega!!!

  Na kraju svega to su samo špekulacije koje nisu u potpunosti razjašnjene jer su preopširne za mnoge umove i mislim da 99% onoga što se može naći na wikipediji ili sličnome nije stvornost onoga što znamo o tome svemu.

  Previše informacija za naše male mozgove

 10. lorena kaže

  ja nebi u crnu rupu fala vam njaljepse 🙂

 11. Ajde ovako.
  Ako svjetlost ne može pobjeći od crne rupe onda BRZINA SVJETLOSTI NIJE NAJVEĆA BRZINA(SORRY EINSTEIN).
  Drugim riječima ako netko misli da je ajnštajn zastario nek se javi da razjasnimo teoriju i dobijemo nobelovu… [email protected]

 12. BTW, Koja je brzina gravitrona (mislim na čestice, ako ih uopće ima)?
  Opet sorry Einstein.
  Moj sat radi trenutno na vremenu +1 u Hrv , ali ako uđem u crnu rupu(nedaj bože) ako nemam sata nego samo mobitel koja je njegova frekvencija kristala i je li dovoljna da odredi vrijeme za brzinu svjetlosti?
  Ali imam i klatno na zidnom satu pa onda oćel se ono gibati brže ili sporije u crnoj rupi ili će se raspasti pa onda dobijem da moje vrijeme u crnoj rupi stoji?
  Ima još pitanja pa ako netko ima vremena neka se javi na [email protected] da to raspravimo.
  Hvala

 13. hrxxx kaže

  nekako mi je logicnije da je crna rupa zapravo jos uvijek zvijezda
  sa ogromnom gravitacijom koja ne dozvoljava svjetlosti da izade
  i savija vanjsku svjetlost
  normalno takva gravitacija uvlaci sve u sebe

  sto se tice putovanja brzeg od svjetlosti tu je puno pitanja
  normalno svjetlo nebi nestalo
  mozda najbolje usporediti s pjescanom olujom
  normalno zrna pijeska lete u nas
  iznad brzine svjetlosti zrna pijeska stoje u zraku
  a mi trcimo kroz njih

 14. Pozdrav svima
  Imamo crne rupe i bijele rupe.
  Crne rupe sluze za odvod energije iz galaksije.a bijele ubrizgavaju dovode novu energiju u sustav.
  Lp

 15. Marko Duvnjak kaže

  Važno je razjasniti nekoliko stvari vezanih za crne rupe. Prvo, crna rupa ne pokušava usisati čitav svemir, kao što je popularizirano u znanstveno-fantastičnoj literaturi i filmovima. Crna rupa nema veću moć privlačenja od obične zvijezde, jedino što ima nevjerojatan zahvat za svoju veličinu (što jednom ulovi, nikad ne pušta). Ako bi naše Sunce odjednom postalo crna rupa (to se neće dogoditi, ali zamislimo) imala bi istu masu, jedino bi se njegov promjer smanjio s otprilike 1 392 300 km na manje od 6,5 km. Zemlja bi postala mračna i hladna, ali njena se orbita oko Sunca ne bi promijenila. Ta crna rupa nastala od Sunca jednako bi privlačila Zemlju kao i Sunce. A ako bi Zemlja postala crna rupa, zadržala bi svoju trenutnu težinu od 6 trilijardi tona (6 x 1021, odnosno 6 puta broj iza kojeg ide 21 nula), ali bi se smanjila na veličinu manju od veličine očne jabučice. Mjesec se, međutim, ne bi premjestio niti promijenio. Prema tome, crne rupe ne usisavaju. Kraj priče.

  Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/sto-su-crne-rupe/#ixzz43IVWlS1L

Komentiraj

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.