Reiki – životna energija

reiki simboliReiki je tehnika nekonvencionalnog liječenja energijom koju je 1922. godine razvio japanski budist Mikao Usui, a koju su prilagodili učitelji raznih tradicija. Mikao Usui je tvrdio da je moguće liječiti ljude energijom bez gubitka vlastite energije. To se radi polaganjem ruku i aktiviranjem simbola, vjerujući da životna energija teče kroz ljude.

Riječ Reiki dolazi iz dvije japanske riječi: „Rei“ što označava dušu, duh, i „Ki“ što označava dah ili životnu energiju. Prema Reikiu se vjeruje da ukoliko netko ima nisku životnu energiju podložan je stresu i bolestima, a ukoliko je ta energija visoka osoba se osjeća zdravo i sretno.

Reiki liječenje se radi tako da osoba koja liječi polaže ruke na ili iznad tijela osobe koju liječi, te se tako kanalizira univerzalna energija koja prolazi kroz osobu i liječi je. Osoba koja prima tretman treba se opustiti, a osoba koja ga provodi pokreće svoje ruke blizu i oko tijela primatelja. Kako bi liječenje bilo efektivno osoba koja prima liječenje mora biti otvorena za ovakvu vrstu liječenja.

Postoje dvije glavne grane Reikia, a to su tradicionalni japanski Reiki i zapadnjački Reiki. Iako se mogu razlikovati u više stvari, glavna razlika je u tome što zapadnjački Reiki koristi polaganje ruku na točno definirane dijelove tijela, dok se tradicionalni japanski Reiki oslanja na intuitivni osjet gdje bi se ruke trebale položiti.Reiki tehnika

Kod Reiki učenja postoje 3 stupnja napredovanja, a svaki od stupnjeva nosi različite vještine i tehnike. Postoje Prvi, Drugi i Treći stupanj/Učitelj. Djelovanje Reikia nije znanstveno dokazano i moderna medicina osporava takav način liječenja. No pobornici alternativnog načina života tvrde da je takav način liječenja moguć jer je životna energija u nama i oko nas, te ju trebamo naučiti koristiti.

Reiki nas uči da je životna energija neiscrpna i da se može koristiti i u svrhe liječenja. Osobe koje prakticiraju Reiki tvrde da svatko ima pristup toj energiji. Reiki se opisuje kao holistička terapija koja može donjeti izlječenje na tjelesnoj, mentalnoj, emocionalnoj i duhovnoj razini. Vjeruje se da je Reiki energija inteligentna, pa samim time „ide“ na mjesto u tijelu gdje je potrebna, i proces izlječenja počinje bez obzira da li osoba koja provodi izlječenje drži ruke na tom određenom mjestu.

Mnogi ljudi koji su primili Reiki tretman vjeruju da su izlječeni upravo zahvaljujući toj tehnici. No bitno je shvatiti što znači takva vrsta liječenja, tj. na kojem principu radi kako bismo mogli uočiti koristi ovog tretmana bilo u liječenju ili svakodnevnom životu kroz balans koji nam pruža. Reiki je kanaliziranje životne energije. Vjerovanje da se radi za naše dobro i prepuštanje energiji svemira da čisto i slobodno prolazi kroz nas. Da bi se tjelesno iscjelilo prvo se treba iscjeliti duhovno, jer tjelesno iscjeljenje je posljedica duhovnog iscjeljenja, čak više kao reakcija i odraz na sklad duhovnog.

Svatko za sebe treba odlučiti što mu je zanimljivo i što ga privlači, čemu vjeruje. Svatko ima pravo odabrati želi li se liječiti na suvremen način kroz razne tretmane liječnika, tableta i terapija ili će odabrati neke druge, možda više duhovne terapije. Ne kažem da je bilo koji način ispravan, to je na vama da odlučite.

Ostajte zdravi, veseli i sretni.. na koji god način to uspjevali postići 🙂

zen

Komentiraj

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.